Производствените цени в Германия са скочили с 30,9% на годишна основа

...
Производствените цени в Германия са скочили с 30,9% на годишна основа
Коментари Харесай

Рекордно покачване на производствените цени в Германия през март

Производствените цени в Германия са скочили с 30,9% на годишна основа през март. Това е най-сериозното им нарастване от началото на събирането на такива статистически данни през 1949 година, заяви Националната статистическа работа Destatis, представена от Ройтерс.

Данните за първи път регистрират резултата от войната в Украйна. Спрямо февруари индустриалните цени, считани за изпреварващ индикатор за потребителските цени, са нарастнали с 4,9%.

Икономистите, интервюирани от Ройтерс, чакаха годишно повишаване от 28,2 на 100 (спрямо 25,9 на 100 през февруари) и 2,6 на 100 на месечна основа.

Това е шести следващ месец покачване, основно вследствие на повишаването на силата, отбелязва Destatis. Цените на силата са нарастнали с 83,8% спрямо март 2021 година, като за това главен принос има покачването на цените на природния газ, които са скочили със 144,8% от началото на годината. Извън силата, индустриалните цени са се повишили с 14% за една година.

Растежът на цените на горивата в Германия през март е достигнал рекордно за последните 50 години ниво в подтекста на covid-кризата, като се е засилил под въздействието на войната в Украйна, отбелязва Destatis. Бензинът е поскъпнал с 41,9% спрямо същия месец предходната година, а дизеловото гориво - с 62,6%. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР